Golvvärme eller ej

Det enkla svaret är att värmepump och golvvärme är en bra kombination. Nästan alltid bättre än värmepump och vattenburna element. Då talar jag om värmepumpar, som värmer vatten. Inte luft/luft värmepumpar.

Ett nästan lika enkelt svar är att fjärrvärme eller eldning av något brännsle är lite energisnålare med vattenburna element.

Anledningarn till det är följande.
Värmepumpar är effektivare ju mindre skillnad det är mellan värmekällan och det, som ska värmas. Värmekällan kan du inte göra så mycket åt, så det blir till att försöka värma med så låg temperatur som möjligt. Golvvärme har låg temperatur. Oftast under 35 °C. Det här spelar ingen roll för fjärrvärme och bränsleeldad värme, som levererar 60 °C och mer.

Men det finns en nackdel med golvvärme. Värme kan läcka från golv till kantbalk. Specielt om man gjuter golv och kantbalk i ett stycke. Kantbalken är inte, så lätt att isolera bra nämligen. Branschen envisas fortfarande att göra platta på mark på det sättet, trots att det finns bra och säkra sätt att isolera kantbalken från golvet, så att värmen aldrig når dit ut. Det tycks vara svårare än att resa till främande planeter att dela av kantbalk och golv med isolering.

För golvvärme när det gäller varma system som fjärrvärme och brännsle överväger nackdelen med värme, som läcker ut i kantbalk. För värmepumpar överväger fördelen av högre effiktivitet vid låg temperaturskillnad och golvvärme.

Sen finns det förstås andra aspekter. Golvvärme tar ingen synlig plats och ger jämnare och behagligare värme. Dessutom går det att klara någon grad lägre temperatur med golvvärme än element.

2 reaktioner på ”Golvvärme eller ej”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *